Skip to content

A nap erejével a zöldebb jövőért

2023.04.16.

We deliver the future

A zöld projektjeink következő állomásához érkeztünk. A Supernova Intertrans mint modern, progresszív vállalat olyan megoldásokra összpontosít, amelyek dekarbonizálják iparágunkat, így a bolygó pozitív technológiák alkalmazásával hozzájárulhatunk az egészségesebb környezet támogatásához és a zöldebb távolsági fuvarozáshoz.

Supernova Intertrans – Green Energy napelempanelek

Íme a zöldülés további lépcsőfoka! Még 2022-ben megszületett a gondolat, az elhatározás, az idén pedig mindezt tettek követték: a Supernova Intertrans vontatóira felkerültek az EuroPart által forgalmazott Green Energy napelempanelek, amelyek – még ha hihetetlennek is tűnik – óriási mértékben csökkentik ezen járműveink fogyasztását, CO2 kibocsátását. 

Bármennyire is ragaszkodunk a legmodernebb, legfiatalabb, s ezáltal a környezetünket legkevésbé terhelő vontatók használatához, bármennyire is a legjobb sofőrgárdát – Supernova EcoDrivereket – próbáljuk felvértezni a legnaprakészebb tudással, egyelőre még távoli jövő a gázolaj, mint legfőbb energiaforrás teljes elhagyása a távolsági fuvarozásban.

Azonban azt már most megtehetjük, hogy amikor csak lehetséges, ne fosszilis és ezáltal környezetre káros energiát bírjunk munkára. Egy modern 40 tonnás járműszerelvény elektromosenergia-igénye nagyon magas, alaphelyzetben a hetekig úton lévő kamionok akkumulátorait rendszeresen tölteni szükséges, amit leginkább a jármű fő hajtóművével, magával a dízelmotorral oldottunk meg. Mostanáig.

Elektromos energiát kell visszapótolnunk, adja magát, hogy eleve elektromos áramot nyerve tegyük ezt, a gázolajégetést kihagyva. A napelemes energiával több évtizedes tapasztalatok gyűltek össze, így éppen ideje volt, hogy az így nyert elektromos áramot ne csak helyhez kötötten, hanem járműveken is bátran alkalmazzuk. Mi amúgy is bátran vetjük magunkat az alternatív megoldások irányába, így nem volt kérdés, hogy ezt is meglépjük: 2023 április elejétől négy vontatónk (három Volvo FH és egy Mercedes-Benz Actros) megkapta a forgalmazótól a szereléshez szükséges alkatrészeket, amelyeket az egyik szervizpartnerünknél pár óra alatt telepítettek a szakemberek. 

Mit ígér a forgalmazó, és mi az, amit mi várunk az új berendezéstől?

A Supernova járműparkjának és a hosszútávú nemzetközi útvonalak köszönhetően elviekben elérhető a havi 50-100 liter üzemanyagmegtakarítás a napelemekkel felszerelt vontatóinkkal, amellyel éves szinten simán teljesíthető a minimum 600 literes spórolás autónkként – természetesen ezzel párhuzamosan igen jelentős CO2 kibocsátást is elkönyvelhetünk.

Ez azt jelenti, hogy akkumulátortöltés miatt még a leghosszabb, leghidegebb (vagy éppen legmelegebb) hétvégén sem kell beindítani a járművek erőforrását, vagyis az állóhelyzeti járatás lényegében nulla percre csökkenthető. Ennek alapját az adja, hogy a gyártó olyan paneleket telepített autóinkra, amelyek a fény minden színét képesek elektromos energiává alakítani. Már akkor áramot termelnek, amikor a szemünk még meg sem pillantja a fényt.

A legzordabb, legfelhősebb időjárási körülmények mellett is megtermeli azt az elektromos energiát, ami egy ilyen vontató állóhelyzeti működéséhez szükséges. Ellátja a jármű rendszereit árammal, miközben a sofőrnek sem kell spórolnia: az élelmiszerhűtő, állóhelyzeti fűtés (vagy klíma), telefontöltők, laptop, tévékészülék, elektromos forraló már így is működtethető. Ehhez pedig nem kell a parkolószomszédainkat zavarni azzal, hogy a tizenezer köbcentis dízelmotort hidegen, kattogósan, csattogósan beindítjuk – nem éppen környezetbarát módon.

Menetközben is jól jön a napelemből nyert elektromos áram: vontatóink nagytöbbsége szabadonfutó generátorokkal rendelkezik, így azok hamarabb és többször leoldhatnak menetközben is, így ezzel további gázolaj takarítható meg.

A rendszer okos töltésvezérlője regenerálja az indító- és/vagy a munkaakkumulátorokat, ezzel megtöbbszörözhető ezek élettartama. Az akkumulátorok nem éppen olcsó alkatrészei egy nyergesvontatónak, de ami a hab a tortán, a lassabban elhasználódó lítium-modulokkal még kevésbé terheljük bolygónkat. A modulok rendkívül flexibilisek és mindössze 3 milliméter vastagságúak. Emiatt nem keletkezik plusz szélzaj és nem növekszik a légellenállás.

Mindez nagyon szép, nagyon jó, ezért őszintén bízunk benne, hogy hónapok, illetve évek múlva is csak az előnyökről számolhatunk be, mindenféle hátrány és probléma nélkül. Nagyon várjuk a gyakorlati élményeket, tapasztalatokat!

A nehéz időkben…

A Supernova Intertrans Kft. tavaly példamutató összefogás élére állt egy SMA-1-es betegséggel diagnosztizált kisfiú érdekében. Erről és a

Zöldebb Nemzetközi Fuvarozás

A Supernova nem csupán nyitott, hanem elkötelezett az iránt, hogy flottája mindig zöldebb legyen. #EcoFleet – mert hosszú

Utolsóból első!

A globalizáció alapvetően kedvez a szakmánknak, egyre fontosabb szereplői vagyunk a kereskedelemnek. De miért mehetünk csak 85-tel?

Globalizáció hatása a szakmánkra

A globalizáció alapvetően kedvez a szakmánknak, egyre fontosabb szereplői vagyunk a kereskedelemnek. De miért mehetünk csak 85-tel?

Soha nem állunk meg!

Közös utakon a Pappas Auto Magyarország és a Supernova Intertrans

Egy sikeres ügyfélkapcsolat története

Közös utakon a Pappas Auto Magyarország és a Supernova Intertrans

Kapcsolatfelvétel

Munkatársaink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.