Mentorok az Úton

Interjú Szűcs István Zsolttal

A mondás, hogy „a tudás hatalom”, mélyen igaz a nemzetközi fuvarozásban is. Tapasztalt Supernova Mentorok, mint például Szűcs Zsolt, kiemelkedő szereplői ennek a szakmának. A tudásuk és tapasztalataik nemcsak hogy irányt mutatnak a kezdőknek és fejlődő szakembereknek, hanem meghatározó módon befolyásolják a szakma fejlődését és alakulását is. 

Mentorálásuk révén nemcsak szakmai tudást közvetítenek, hanem értékeket, módszereket és gyakorlati megoldásokat is, amelyek kulcsfontosságúak a hatékony és fenntartható fuvarozási megoldások kialakításában. Ezáltal a tapasztalt Mentorok valóban hatalmas hozzáadott értéket képviselnek a szakmai közösség számára, és alapvetően formálják a jövőbeli innovációkat és fejlesztéseket ebben a dinamikus iparágban.

Szűcs Zsolt, aki a Supernova egyik kiváló Mentora mindig is törekedett arra, hogy segítsen másoknak, és ez a hivatástudat, pozitív személyiség jelenik meg minden cselekedetében. Így ő nem csupán tudást ad át Mentoráltjainak, hanem inspirációt és önbizalmat is sugároz számukra. Az ő példája azt mutatja, hogy a tudás és a hivatástudat együttesen rendkívüli erőforrások, amelyek segítségével a pályakezdők stabil alapokra helyezhetik karrierjüket és sikeresen navigálhatnak a szakmai kihívások között.

Szűcs Zsolt életében és munkájában látszik, hogy nem csupán a szakmai tudás, hanem az emberi értékek és az empátia is alapvető szerepet játszanak. Így nem csupán mentoráltjait tanítja a fuvarozás gyakorlati és elméleti aspektusaiban, hanem olyan értékeket is közvetít, amelyek segítenek a szakmai és személyes fejlődésben egyaránt.

Szűcs István Zsolt, egy 50 éves Mentorunk, aki eredetileg kőműves és ruhaipari szabász végzettséggel rendelkezik. 2012-ben találta meg igazán azt, amit hivatásának érez: a kamionvezetést. Pályaváltóként döntött úgy, hogy megpróbálja ezt az új irányt, és azóta sem bánta meg.

Zsolt szíve mélyén érzi, hogy ez az út mindig is az övé volt. „Nagyon szeretem a munkámat,” mondja. „Egy nap a volán mögött teljesen más világot tapasztalok meg, mint a kőműves munka vagy a szabászat során. Szabadságot és kihívásokat ad, és minden egyes úton új dolgokat tanulok.”

Új hivatása nemcsak új kihívásokat és élményeket jelent számára, hanem megerősítette azt az érzést is, hogy a döntésében helyes úton jár. „Életem legjobb döntése volt ez a változás. Mintha végre megtaláltam volna azt, ami igazán boldoggá tesz.”

Mi motivált arra, hogy mentor legyél a Supernova Mentor Programban?

Mentorálás számomra nemcsak megtiszteltetés, hanem szakmai fejlődés is. Hogyan taníthatok mindig jobban valamint hogyan tudom a pályakezdőknek átani, azt a hivatástudatot, szakma szeretet, amit az elején a sok félelem és bizonytalanság erdejében nehéz meglelni. Mentorálás számomra egy kivételes lehetőség arra, hogy átadjam tudásomat és a tapasztalataimat a következő generáció számára. Egy kicsit olyan, mintha a Supernovánál ők lennének az örökbefogadott gyerekeim, akikre mindig büszke lehetek.

Milyen kezdeti kihívásokkal találkoztál mentorként? 

A mentorálás egy óriási kihívás mentálisan. Megvan az amikor két idegen egy kis fülkében össze van zárva 0-24? Na nem ez a legnagyobb kihívás. Az egyik tanulóm úgy szállt be hozzám a legelső napján, hogy előre szól: “Zsolt, én nagyon félek!” Remegett, görcsösen fogta a kormányt, őszintén nem lehetett hozzászólni. Három nap múlva azt mondta: “ Olyan vagy, mint egy pszichológus.” Megnyugodott és azt mondta: “ Már nem akarom feladni.”

Ez a példa remekül illusztrálja, hogy a mentorálás sokkal több, mint pusztán szakmai ismeretek átadása; gyakran érzelmi támogatást is jelent. Olyan, mintha egy nyers gyémántot kellene csiszolni: nemcsak a technikai tudás és készségek fejlesztése fontos, hanem az is, hogy felismerjük, majd támogassuk abban, amiben a tanítványnak leginkább segítségre van szüksége.

Milyen tapasztalatokat szeretnél megosztani a Mentoráltjaiddal?

Türelmet magadhoz, türelmet a szakmához és még egy kis türelmet. 

Kicsit bővebben, szeretném megosztani a Mentoráltjaimmal azt a tapasztalatomat, hogy a türelem nemcsak önmagukhoz, hanem a szakmához való viszonyulásban is rendkívül fontos. Az idő gyakran a legjobb tanítómester, és azok a helyzetek, amikor úgy érezzük, mintha nem haladnánk, gyakran szolgálnak tanulási lehetőségként is. Fontos tudni, hogy mindenki saját tempóban fejlődik, és néha a legnagyobb kihívásokból érkeznek a legnagyobb tanulások. Ezért én mindig hangsúlyozom a türelem fontosságát mind az egyéni fejlődésben, mind a szakmai karrier építésében.

Milyen készségeket tartasz a legfontosabbnak a gépkocsivezetők számára, és hogyan segíted ezek fejlesztését a mentorálás során?

Sajnos, a legtöbb autós iskolában nagyon kevés hangsúlyt fektetnek a nyerges szerelvények kezelésére (érthető okokból), így az ilyen típusú járművel dolgozóknak gyakran teljesen újdonság, amikor ezen a területen elkezdenek dolgozni. A nyerges szerelvények sajátosságainak megértése, az összefüggések és a lehetséges veszélyforrások felismerése alapvető fontosságú. Ezeket az ismereteket már az első indulás előtt igyekszünk gyakorolni, amennyire az idő engedi, még a telephelyen, majd a fuvarfeladatok során is, minden alkalommal kihasználva a gyakorlás lehetőségét.

Miben látod a legnagyobb fejlődést saját magadban a mentorálás hatására?

Akkor lettem apuka, kb mint amikor Mentor. Az apaság új kontextusba helyezte a mentorálást számomra is. Sokkal nyugodtabb lettem, türelmesebb és még tudatosabban próbálok jó példát mutatni, mivel rájöttem, mennyire fontos az, hogy kiegyensúlyozott és támogató légkört teremtsek. Az apaság számos új készséget és megközelítést adott, amelyeket hasznosítok mind a családi, mind a szakmai életemben.